Tast de formatges artesans de cabra de l’Alt Urgell i la Cerdanya
Aquest any,a la Seu d’Urgell celebrem la 26a edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, i ho fem en un format diferent, centrat en el coneixement i en la formació. Volem posar en valor el talent i el saber fer dels formatgers i formatgeres del Pirineu, que salvaguarden la tradició i que aposten per la innovació.
Comencem pels nostres formatges més propers, els de l’Alt Urgell i la Cerdanya. I ho fem amb cinc formatgeries que treballen amb llet de cabra: l’Oliva, Castell-llebre, Serrat Gros, Baridà i 30 cabres.
A Oliana trobem la formatgeria l’Oliva, d’Arnau Quingles. El formatge Lo Coscollet, elaborat amb llet crua de cabra murciano-granadina, és un formatge de quallada àcida, pasta tova i escorça florida, amb una maduració d’entre 30 i 45 dies. La seva textura, de mantegosa a cremosa, depèn del punt de maduració. De paladar suau però intens, amb notes làctiques i poca acidesa. La crosta florida i els llevats li aporten notes vegetals, amb gust a tardor i bosc humit.
Anna Gàrate, la formatgera de Castell-llebre, ens proposa un formatge madurat elaborat amb llet crua, de cabres de les races alpina i murciana, de quallada enzimàtica i amb una maduració de 40 dies.
El formatge Serrat Gros, de la formatgeria Serrat Gros d’Ossera, està elaborat per Mercè Lagrava i Raül Alcaraz. Les seves cabres, de raça alpina, surten a pasturar cada dia. Us proposem un formatge de llet crua, de quallada làctica, pasta tova i pell florida, amb un temps de maduració d’entre 21 i 30 dies; de sabor àcid i fresc, que perdura en boca, una textura humida que s’enganxa al paladar, i una olor a sotabosc o molsa que li aporta la pell.
El formatge Baridà, de la formatgeria Baridà de Bar està elaborat per Francesc Buscallà. El seu centenar de cabres de raça alpina surt a pasturar cada dia, i això fa que els greixos de la llet variïn durant tota la temporada. El Baridà és un formatge de llet crua, de quallada làctica, pasta premsada i crosta florida que té dos mesos de maduració.
A la Cerdanya, a Éller, trobem la formatgeria 30 Cabres, la més jove i la que proposa un formatge més madurat. Terra és un formatge de 10 mesos de maduració, elaborat per Sara Gutiérrez i Miquel Àngel Queralt amb llet de les seves pròpies cabres, de raça alpina, que pasturen cada dia. És un formatge de llet crua, de quallada enzimàtica, pasta premsada i madurat amb fongs. Es presenta en peces de 2 kg.
Acompanyarem aquests formatges amb el vi dNEU i dGEL, del celler Llivins (Llívia, Cerdanya), cervesa Hell de Gall Negre (Arsèguel, Alt Urgell).
YouTube
La selecció de l'expert Enric Canut. Formatges del Pirineu que mai han participat a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu.
Twitter
Els artesans són protagonistes a la @firastermengol amb més de 100 propostes repartides pels carrers de #laseudurgell
55 artesans alimentaris els trobareu al carrer Major i els 53 no alimentaris s’ubicaran a la plaça dels Oms i el carrer Portal de Cerdanya.
Instagram
Facebook
Les propostes culturals omplen d’ambient #laseudurgell els dies de @firastermengol.
Música, exposicions i tot tipus d’espectacles per a totes les edats.