Atenció! Aquest contingut fa referència a l'edició 2023 de la Fira de Sant Ermengol. En breu actualitzarem la informació corresponent a la propera edició.
18, 19 i 20 d’octubre
Passeig Joan Brudieu
Divendres 18, de 18 a 21 h
Dissabte 19 i diumenge 20, de 10 a 21 h
La Fira de Formatges Artesans del Pirineu s’ubica aquest any al Passeig Joan Brudieu de la Seu d’Urgell.
La Fira de Formatges Artesans del Pirineu compta amb 50 formatgeries artesanes del Pirineu: 11 de l’Alt Urgell i la Cerdanya, 24 de la resta del Pirineu català, 2 d’Aragó, 10 del País Basc i Navarra, 1 d’Andorra i 2 del Pirineu francès- que oferiran més de 150 varietats diferents de formatges elaborats per ells mateixos.
A les formatgeries pirinenques, sumem la formatgeria convidada que aquest any és QUESERÍA DOÑA FRANCISCA de Casar de Cáceres (Cáceres).
L’amic del Formatge
Reconeixement que l’Ajuntament atorga cada any a una persona o entitat que, amb la seva actuació professional, contribueix a la cultura del formatges artesans del Pirineu.
Enguany, serà l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya qui rebrà el guardó.
L’escola de Pastors i Pastores de Catalunya neix al 2009 amb l’objectiu de garantir el relleu generacional de la ramaderia extensiva a Catalunya. Per afrontar aquest gran repte du a terme una formació, amb una mirada agroecològica, que pretén formar a una nova generació de pagesos i pageses, sense tenir en compte si venen de família ramadera o no.
Després de 16 anys en marxa, la formació ha anat canviant, sense perdre l’essència. S’han anat introduint noves matèries que s’han identificat com a necessàries per al desenvolupament de l’activitat, per a la conciliació dels diferents models agraris existents o perquè suposen una oportunitat de futur per a l’alumnat.
És per això, que des del 2016, en el marc de la formació es compta amb un mòdul de transformació, que any rere any s’ha anat especialitzant en l’elaboració de formatges, donat que aquest és el principal interès de l’alumnat. La formació la imparteixen mestres formatgers del Pirineu, des de la màxima expertesa.
Són 258 persones les que s’han format a l’Escola, de les quals més d’un 60% treballen actualment al sector. Ja sigui en el seu propi projecte o per a tercers.
De les persones que han iniciat el seu propi projecte, la majoria ho ha fet en projectes lleters i elaboració de formatges. Un fet que suma, any rere any, nous formatges de pastor/a al mercat. Algunes de les formatgeries que sorgeixen, en part, de l’Escola són Formatges Murgó, Formatgeria de Gavàs o 30 cabres. Formatgeries que són o han estat reconegudes i apreciades per les persones consumidores.
És així, com l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, tot i tenir una formació destinada principalment a la cura del ramat, ha anat involucrant-se, cada vegada més, en l’elaboració de formatges.
És per això que volem reconèixer com a amic del formatge de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu de La Seu d’Urgell a l’escola de pastors i pastores per la seva trajectòria i vàlua.
El guardó es lliurarà dissabte 19 d’octubre a les 13:30 h a l’escenari del davant del Centre Cívic El Passeig, al Passeig Joan Brudieu.
Mencions honorífiques
Aquest any volem atorgar dos mencions honorífiques a Joan Ganyet i Santi Mallol com a alcalde i regidor de Promoció Econòmica respectivament que en el seu moment van apostar per la creació de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu i van contribuir amb el seu lideratge i dedicació que aquesta fira esdevingués un referent del nostre territori pirinenc i a tot Catalunya.
Aquest reconeixement es durà a terme dissabte 19 d’octubre seguit del lliurament del premi a l’amic del formatge a les 13:30h, a l’escenari del davant del Centre Cívic El Passeig, al Passeig Joan Brudieu..
Més que formatges
Us convidem a passejar i triar els formatges que podeu assaborir si compreu el tiquet de degustació que inclou el tast de 6 formatges.
I si us ve de gust els podeu acompanyar amb una copa de vi a la caseta de la Fira del Vi de Talarn on hi trobareu diferents cellers, amb la cervesa artesana Ctretze Pirineus de la Pobla de Segur, amb aigua Pineo (inclosa en el tiquet degustació) o com a novetat amb un vermut de Sake de Seda Líquida de Tuixent.
YouTube
La selecció de l'expert Enric Canut. Formatges del Pirineu que mai han participat a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu.
Twitter
Els artesans són protagonistes a la @firastermengol amb més de 100 propostes repartides pels carrers de #laseudurgell
55 artesans alimentaris els trobareu al carrer Major i els 53 no alimentaris s’ubicaran a la plaça dels Oms i el carrer Portal de Cerdanya.
Instagram
Facebook
Les propostes culturals omplen d’ambient #laseudurgell els dies de @firastermengol.
Música, exposicions i tot tipus d’espectacles per a totes les edats.