Aula de Tast

Atenció! Aquest contingut fa referència a l'edició 2023 de la Fira de Sant Ermengol. En breu actualitzarem la informació corresponent a la propera edició.

18, 19 i 20 d’octubre
Centre Cívic El Passeig, 2n. pis

A l’Aula de Tast es realitzen sessions dirigides pels millors professionals, en les quals s’ofereixen tastos guiats dels formatges, des dels històrics als més innovadors i s’ensenya la tècnica del tast de formatges.

L’Aula de Tast es troba ubicada al Centre Cívic El Passeig de la Seu d’Urgell, a la segona planta. 

Venda de tiquets

En línia: Del 04 al 17 d’octubre de 2024.

Presencial: al Punt d’informació de la Fira, al costat del centre Cívic el Passeig (al peu del Passeig Joan Brudieu).

Divendres 18 de 17h00 a 21h00

Dissabte 19, de 10h00 a 14h00 i de 16h00 a 21h00

Diumenge 20, de 10h00 a 18h30

PROGRAMA

Divendres
18 d'octubre

18h30 Taller d’elaboració de iogurt i formatge.

A càrrec de Montse Blanch (Formatgeria de Tòrrec)

En aquesta activitat, la Montse ens mostrarà com, a partir d’una matèria primera tan singular com la llet, podem obtenir una gran varietat de productes. Parlarem i tastarem iogurts i formatges, i farem una breu introducció als diferents tipus de formatges i les seves característiques úniques. A més, ens mostrarà de manera pràctica com elaborar formatge fresc.

Dissabte
19 d’octubre

10h00 Concurs de Formatges Artesans del Pirineu 2024

Aquest concurs és un referent en el sector, destacant la qualitat i l’excel·lència dels productors de formatge artesà de la regió pirinenca. Més de 180 formatges artesans competeixen en diferents categories, posant en valor la tradició i l’artesania que defineixen aquest producte. Un jurat de prestigi, compost per una seixantena d’experts, tasta i valora cada formatge, atorgant medalles d’or, plata i bronze a les millors peces en cada categoria.

13h30 Lliurament de l'Amic del Formatge 2024 i Mencions Honorífiques

Escenari davant del Centre Cívic El Passeig.

Enguany, és l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya l’escollida per rebre el guardó de la mà de l’alcalde de La Seu d’Urgell, Joan Barrera.

Enguany també s’atorguen dues mencions honorífiques a Joan Ganyet i Santi Mallol com a alcalde i regidor, respectivament, que en el seu moment van apostar per la creació de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu.  

14h00 Lliurament de premis del Concurs de Formatges Artesans del Pirineu 2024.

Escenari davant del Centre Cívic El Passeig.

Prepareu-vos per a conèixer els guanyadors que han estat distingits en cada categoria del Concurs de formatge artesà dels Pirineus en aquesta edició. Els formatges premiats representen el més alt nivell d’excel·lència en aquest art tradicional. Descobrirem quins formatges han captivat l’atenció del jurat amb les seves qualitats excepcionals i s’han alçat com a guanyadors.

16h00 Tast dels premiats al Concurs. Els millors formatges del Pirineu a la taula.

A càrrec de Xevi Miró, de Llet Crua.

Descobreix els millors formatges del Pirineu en una experiència gastronòmica única. Aquest tast guiat et permetrà provar una selecció dels formatges premiats al Concurs, amb explicacions detallades sobre les seves característiques i processos de producció. Una ocasió ideal per apreciar la qualitat i la diversitat dels formatges.

16h45 Concurs Juvenil de Formatges Artesans del Pirineu 2024.

A càrrec de Nati Valls (Escola Agrària dels Pirineus) i Marta Garrón (IRTA)

Un jurat juvenil format per 9 nens i nenes d’entre 13 i 14 anys s’encarregarà de seleccionar, d’entre els guanyadors del Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, el que considerin que els hi agrada més. Aquesta iniciativa busca potenciar la seva apreciació pels productes locals i la cultura del formatge artesanal.

17h15 Carmina Caseus: tast de poemes i recital de formatges.

A càrrec de Biel Barnils (Rapsode) i Isaac Gelabert de Lactium.

De la mà de Lactium Vic, gaudirem d’una experiència formatgera i sonora molt singular, tot tastant i descobrint el relat de 5 formatges artesans catalans en companyia d’un recull de poemes d’autor.

18h30 Tast vertical de formatges. Diferents estadis de la maduració del formatge.

A càrrec d’Aleix Solé  de @lacti_tud

De la mà de l’Aleix veurem els diferents estadis de la maduració del formatge a través d’un tast vertical, és a dir, apreciarem com els sabors, textures i aromes d’un mateix formatge evolucionen durant els diferents moments de curació. 

19h45 Tast de formatges a cegues!

A càrrec d’Isabel Tutusaus (tutusaus.com)

Realitzarem un emocionant tast a cegues! Aprèn a identificar diferents tipus de formatges només amb els teus sentits i descobreix les tècniques per apreciar les subtils diferències de sabor, textura i aroma. Vine a gaudir d’una experiència única que desafiarà els teus sentits.

Diumenge
20 d’octubre

11h00 Tast dels premiats al Concurs. Els millors formatges del Pirineu a la taula.

A càrrec de Xevi Miró de Llet Crua.

Descobreix els millors formatges del Pirineu en una experiència gastronòmica única. Aquest tast guiat et permetrà provar una selecció dels formatges premiats al Concurs, amb explicacions detallades sobre les seves característiques i processos de producció. Una ocasió ideal per apreciar la qualitat i la diversitat dels formatges.

12h15 El tast dels convidats. Quesería Doña Francisca i Seda líquida de Tuixent.

A càrrec de Diego Lindo (Quesería Doña Francisca) i d’Antoni Campins (Seda Líquida).

Des de Casar de Cáceres ens arriba la Quesería Doña Francisca on elaboren Formatge i Torta del Casar amb una amplia varietat de productes i sempre sota el segell de la DOP. I des de Tuixent, en ple Alt Pirineu ens arriba Seda Líquida, una petita i autèntica bodega on s’elabora sake.

13h30 Els grans fermentats: Maridatge de cerveses i vins dels Pirineus amb formatges artesans.

A càrrec de Joan Monge (CTretze), Ingrid Sebastia (Cota 730) i Xevi Miró (Llet Crua).

La riquesa dels grans fermentats s’harmonitza magníficament amb els formatges de llet crua i les seves diverses curacions. En aquesta ocasió gaudirem d’un maridatge únic amb vins i cerveses artesans dels Pirineus, acompanyats d’una selecció de formatges presents a la Fira de Sant Ermengol. 

16h00 Els Blaus: Origen, elaboració, propietats i molt més.

A càrrec de Daniel Pons, d’Escola Joviat.

Els formatges blaus artesans són una delícia per als amants dels sabors intensos. Amb vetes de floridura blava, aquests formatges ofereixen una complexitat única, amb matisos que van del salat i picant fins al cremós i suau. Un tast d’aquests formatges és una experiència sensorial que revela les profunditats del món del formatge.

17h15 Fòrum del Formatge Artesà i Català. Tast de formatges guanyadors.

A càrrec de Mariona Rota (Acrefa).

Tastarem els formatges més representatius premiats al Ier Concurs de Formatges Artesans de Catalunya, celebrat en el marc del Fòrum del Formatge Artesà i Català, que va tenir lloc a Girona, al mes de març.

Segueix-nos a les xarxes

ubsu la seu comercial
©2024 Fira de Sant Ermengol - Tots els drets reservats