Dones del formatge
Des de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, de La Seu d’Urgell, proposem una sèrie de tastos de formatges en format virtual. Són tastos que, a través de coneixement i la formació, posen en valor el talent i el saber fer de les formatgeres i els formatgers del Pirineu, que salvaguarden la tradició i que aposten per la innovació i la conservació del territori.
El tast que proposem avui en aquesta Aula de Tast és de formatges elaborats en cinc formatgeries de diferents indrets del Pirineu que tenen en comú el fet que és una dona qui els ha elaborat. És una manera de donar visibilitat a una realitat que, en el món del formatge, com en tants d’altres, queda sovint amagada. Són molts els formatges fets per dones, abans i ara, a tot el Pirineu.
En tastarem cinc que en són una bona mostra: el Tendre de MuuuBeee, el Teo de Castell Llebre, el Clot del Botàs de Montmelús, l’Idiazábal de La Leze i el Lluna Bruna de l’Abadessa.
Començarem amb el més suau de tots, el formatge Tendre de drap de la Formatgeria MuuuBeee, que neix l’any 2016 a Ripoll de la mà del Centre Especial de Treball de la Fundació MAP. Es tracta d’un projecte que posa per davant els valors socials, donant feina a persones amb discapacitat i risc d’exclusió social del Ripollès. Tancant el cercle d’un projecte sostenible i d’ampli abast pel territori, els formatges estan elaborats amb la millor llet de vaca que procedeix íntegrament de l’explotació Mas La Folcrà de Sant Joan de les Abadesses. Liderant un projecte que posa les persones al centre, una dona: Laura Caballero. El formatge, de llet crua, quallada enzimàtica i pasta d’escorregut lent, madurat tres setmanes, denota la qualitat de la llet, és suau i mantegós, i evoca un bon esmorzar.
En segon lloc, tastarem el Teo de Castell Llebre, una de les formatgeries pioneres en l’elaboració de formatge artesà. La formatgeria està situada a la Masia La Penella, a Peramola, a la comarca de l’Alt Urgell on, juntament amb Fermí Tordesillas, Ana Garate s’hi va traslladar el 1978 per començar-hi a elaborar els seus formatges a partir de l’any 1985. Formatges de cabra que recullen premis, invariablement, a cada edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu de La Seu d’Urgell. El Teo és un formatge de llet pasteuritzada de cabra, de ramaderia ecològica, de quallada làctica i pasta tova, amb una maduració de 3 setmanes. Embolcallat per una fina capa de pell florida blanca (del fong penicillium candidum), fon suaument a la boca. Apte per a tots els paladars i adaptable a molts moments.
En tercer lloc, tastarem el Clot del Botàs de la formatgeria de Montmelús, probablement una les formatgeries més joves del Pirineu català. Pertanyent al municipi de Ger, a la comarca de la Cerdanya, Montmelús és un poblet situat a 1600 metres d’alçada, que estava abandonat des de feia 30 anys quan l’any 2018 hi van arribar Helena Guillén i Xavi Sichar, juntament amb d’altres companys. Va ser mitjançant el llançament d’una campanya de crowdfundinga través de Verkami que van poder assentar les bases d’un projecte que presenta una enorme similitud amb els que va engegar, ara fa 40 anys, una les pioneres del formatge artesà, Eulàlia Torras, amb el Serrat Gros a Ossera. Ara com llavors, una dona al capdavant, un ramat de cabres de raça alpina, formatges de llet crua, amor per la terra i ofici après a cop d’experiència. Formatge de quallada enzimàtica, llargament madurat, notes caprines,textura secant i un agradable punt picant.
Tot seguit, ens n’anem fins al País Basc per provar aquest valor segur que és l’Idiazábal de pastor. La Fira de Formatges Artesans del Pirineu ha teixit, d’ençà els seus orígens ara fa25 anys, uns vincles de relació de La Seu d’Urgell amb Euskadi que traspassen les fronteres del formatge. La Fira ha nascut i crescut amb la presència fidel d’un seguit de formatgeries basques que mai no han faltat a la cita. Una de les més representatives és La Leze, una formatgeria familiar formada per Elisabeth Gorrotxategi (Eli),José Mari Jauregi i els seus fills, Arkaitz i Gaizka. Va ser l’any 1992 que van decidir apostar per una forma de vida associada al pasturatge d’un ramat d’ovelles latxes i l’elaboració de formatges, continuant un ofici practicat al seu territori de forma ancestral, en una formatgeria situada al bell mig del Parc Natural Aizkorri-Aratz, al poble d’Ilarduia (Àlaba). Llet crua, quallada enzimàtica i maduració lenta, com marquen els cànons, per a uns formatges que han recollit nombrosos premis al Concurs de La Seu. Harmonia de sabors dolços i àcids i llarga persistència en boca.
Per acabar, un formatge elaborat a l’única formatgeria que es troba ubicada a La Seu d’Urgell, Formatges de L’Abadessa, que gaudeix del luxe de disposar d’un celler de maduració i afinat dels propis formatges al mateix nucli antic de la ciutat. Creada l’any 2015 per Judith Carreira que va arribar procedent de Sant Joan de les Abadesses, després d’adquirir i practicar l’ofici de formatgera en formatgeries de tant prestigi com ara Serrat Gros, Bauma o Mas d’Eroles. La suma d’aquest saber adquirit i de talent personal, l’han portada a desenvolupar una ambiciosa gamma de formatges que ja estan a les millors taules. Un d’ells és el Lluna Bruna, un formatge blau de llet crua ecològica de vaca de raça Bruna i de pell florida obtinguda amb cendra de carbó vegetal i Penicillium blanc, madurat durant 2 mesos. Mantegós amb tocs picants del blaus suaus, estem davant d’un blau amb camí per endavant.
YouTube
La selecció de l'expert Enric Canut. Formatges del Pirineu que mai han participat a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu.
Twitter
Els artesans són protagonistes a la @firastermengol amb més de 100 propostes repartides pels carrers de #laseudurgell
55 artesans alimentaris els trobareu al carrer Major i els 53 no alimentaris s’ubicaran a la plaça dels Oms i el carrer Portal de Cerdanya.
Instagram
Facebook
Les propostes culturals omplen d’ambient #laseudurgell els dies de @firastermengol.
Música, exposicions i tot tipus d’espectacles per a totes les edats.